tiistai 2. lokakuuta 2018

Kasvintuotantoa Teams taskussa


Kasvintuotannon opetus Sedu Ilmajoen kampuksella on hypännyt digiloikkaa O365 Teams tukevasti taskussa jo reilun vuoden. Oppimisen tukena käytetään älypuhelinta ja tietokonetta yhdessä ja erikseen.


Kasvit tutuiksi kuvaamalla

Maatalouden perustaitoihin kuuluu mm. kasvien tunnistaminen, niin viljeltävien, kuin rikkakasvienkin. Vielä joitain vuosia sitten apuna käytettiin paksuja manuaaleja, kuten monella muullakin ammattialalla. Vaikka manuaaleilla on edelleen paikkansa, ovat erilaiset älypuhelimella tai tabletilla käytettävät nettipalvelut käteviä vaihtelevissa kenttäolosuhteissa.

Mukana kulkevien verkkopalvelujen lisäksi älylaitteiden kamerat ovat vertaansa vailla olevia työkaluja myös tässä yhteydessä. Filmiä ei tarvitse säästellä ja pilvessä ei muistitila hevin lopu. Kasveista tai muista opiskeltavista kohteista voi ottaa yksityiskohta- ja yleiskuvia nuukailematta ja valita myöhemmin parhaat otokset käyttöön. Kenttätyön jälkeen materiaalin muokkaamista voidaan myöhemmin jatkaa älypuhelimella tai tietokoneella.

O365 Teams on tähän opiskelumuotoon kätevä työkalu. Opettaja luo ryhmälle, tiimille, oman luokkahuoneen ja kutsuu opiskelijat mukaan. Kutsun myötä kirjautumislinkin sisältävä sähköposti lähtee automaattisesti opiskelijoille. Opiskelija klikkaa linkkiä ja kirjautuu Sedun tunnuksillaan Epedu O365:n ja ohjautuu sieltä suoraan Teamsiin ja oikeaan luokkahuoneeseen. Kirjautuminen onnistuu niin älypuhelimella, kuin tietokoneellakin.


Teams mobiilisovellus ”appi”

Varsinaiseksi kenttätyökaluksi Teams muuttuu, kun älylaitteeseen ladataan Teams appi. Appin avulla opiskelija pääsee opettajan luomaan tehtävään älylaitteellaan. Valokuvat, videot ja teksti voidaan liittää suoraan Teamsin ”pilveen” oikeaan tehtävään. Näin älylaitteen muistikapasiteetti ei kuormitu opiskeluaineistoista.

Teamsin tietokoneversioon on työstämistä varten valittavissa suppeampi työpöytäversio tai enemmän ominaisuuksia sisältävä ladattava sovellus. Opiskelijaystävälliseksi tämän kaiken tekee se, että opiskelija voi kirjautua O365 Teamsin myös miltä tahansa muulta verkossa olevalta tietokoneelta ja hän saa samat työkalut ja aineistot käyttöönsä ilmaiseksi.


Monisteet historiaan

Teams luokan muistikirjaan voi helposti liittää tekstinä tai vaikka videona tehtävänannon, materiaalipankin ja tehtävien palautusosan. Jokaiselle opiskelijalle muodostuu tiimiin liittämisen yhteydessä oma kansio ja välilehtiä kulloisenkin tarpeen mukaan, vaikka oman kasvion laadintaan. Opiskelija näkee vain omat tehtävänsä, mutta oikeuksia säätämällä tehtävä voidaan tehdä myös ryhmänä. Työn edetessä myös opettaja voi räätälöidä luokan muistikirjaa tarpeen mukaan sekä ohjata ja antaa palautetta opiskelijoille.

Teams on myös kätevä viestintäväline. Saapuneet viestit näkyvät WhatsApp-sovelluksen pikaviestien tavoin punaisena pisteenä puhelimen sovellusvalikossa. Aloitusnäkymässä opettaja voi yhdessä tiiminsä kanssa käydä keskustelua WhatsApp-ryhmän tavoin. Viestittely onnistuu myös opiskelijan ja opettajan välillä muiden sitä näkemättä.


Avuksi näyttöjen dokumentointiin?

Kuva ja videokuva ovat erittäin käyttökelpoisia esimerkiksi työpaikalla oppimisen ja näyttöjen dokumentoinnissa. Videon liittäminen Teamsin opiskelijakohtaiseen osioon oli aluksi haasteellista. Yrityksen ja erehdyksen kautta ongelma saatiin kuitenkin ratkaistua. Teams on ollut opetuskäytössäni reilun vuoden ja kokemukset ovat olleet hyviä. It-taidoiltaan hyvin eritasoisten opiskelijoiden perehdytys ja tarvittavien appien lataus on sujunut yllättävän mukavasti.


Suosittelen ja kiitän

Teams ja yleensäkin O365-ympäristö ovat olleet positiivinen yllätys ja hyvä työkalu opetustyössä. Teamsia myös kehitetään nyt voimakkaasti aina vain käyttäjäystävällisempään suuntaan. Kaikki opetukseen ja opiskelijoiden tehtävien hallintaan liittyvät toiminnot ovat samassa paikassa ja älypuhelin on helposti integroitavissa tähän pakettiin. Uusien ohjelmistojen käyttöönotto on aina matka, jonka aikana opitaan lisää, saadaan oivalluksia ja välillä kompastellaan, kuten kaikessa kehitystyössä.

Opiskelijat ovat lähteneet hyvin mukaan Teamsin käyttöön. Muutaman käyttökerran jälkeen työ sujuu jo jouhevasti eritasoisista it-valmiuksistakin huolimatta. Joissain tapauksissa pelko uuden opiskeltavan asian edessä näyttää olevan suurempi, kuin itse ”pamaus”. On opittu olemaan enemmän vastaanottava osapuoli ja nyt haastetta tekee orientoituminen aktiiviseksi toimijaksi hieman vieraalla saralla. Nyt tietoa hankitaan ja käsitellään yhdessä.

Suurena apuna ja sparraajana tällä matkalla on ollut projektikoordinaattori Matti Mäkelä Sedun Opinlakeus-palveluista, ePAKKIII –hankkeesta (OPH). Hän on opastanut Teamsin käytössä alkuun, antanut hyviä vinkkejä ja toiminut testiparina uusien toimintojen testauksessa. Tästä on hyvä jatkaa uusien polkujen avaamista.


Jaana Petäinen
lehtori, kasvintuotanto
Koulutuskeskus Sedu
Ilmajoki, Ilmajoentie

jaana.petainen(at)sedu.fi


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti